cattery spotlight

Dit jaar heeft de Tica besloten dat de savannah mee mag doen met de

kampioenschappen voor raskatten.

 

Tot nu toe was de savannah vanaf de 4e generatie welkom op shows maar deed om het zo maar eens te zeggen voor spek en bonen mee. Dit heeft er wel toe geleid dat er enige veranderingen hebben plaats gevonden. Zo kunnen enkel SBT savannahs deelnemen aan deze kampioenschappen. Was het tot voor kort nog toegestaan enkele rassen in te kruisen is dit nu niet meer het geval. De Tica is van mening dat er inmiddels voldoende savannahs zijn waardoor deze uitkruisingen niet langer noodzakelijk zouden zijn. Persoonlijk denk ik dat menig savannah eigenaar het hier niet mee eens is omdat er nog altijd voldoende te verbeteren is en de genenpoel nog niet echt uitgebreid te noemen is. Geen uitkruisingen betekend ook niet langer gebruik maken van de stamvader, de serval!

In hoeverre veranderd er nu daadwerkelijk iets?

Niet zo heel veel, had je eerder nog zoals ook eerder beschreven een N en een P vermelding, nu is alles wat geen savannah is inprinciepe N ( not permitted ). Was het eerder nog mogelijk om met een P uitkruising een stamboom te krijgen wordt nu iedere uitkruising een afstambewijs, na drie generaties wordt dit gewoon weer stamboom. Op een stamboom zal in het vervolg waarschijnlijk gewoon savannah staan, terwijl er op een afstambewijs waarschijnlijk savannah experimenteel zal staan. Met de eerste kan men deelnemen aan show en kampioenschappen met de andere niet!
Dit wil overigens niet zeggen dat een savannah met afstam bewijs minder mooi zou zijn, soms is het tegendeel waar, alleen dat deze in ontwikkeling nog niet zo ver is als de SBT.