cattery spotlight

 

 

                          De herkomst van de Snow Savannah.

Gezien de steeds groter wordende belangstelling voor de snow savannah,wil ik proberen een zo duidelijk mogelijke uitleg te geven.
Tot nu toe komt er eigenlijk naar mijn weten maar een soort snow savannah voor, de seal lynx. Op zich heel logisch, toch zouden we ook een andere
soort tegen kunnen komen, laten we beginnen bij het begin.

Iedere kat beschikt over twee genen met een kleur, er komen twee soorten sneeuw genen voor, namelijk: Seal lynx en Seal sepia.
In verschillende combinaties geeft dat drie kleur variaties.
Seal Mink is de mengkleur van de seal lynx en de seal sepia.

Waar komen deze benamingen nu vandaan?

                                      De seal lynx(point)

Dit is de lichtst gekleurde variatie van de drie en heeft twee copy's van het Siamese gen. Ze worden wit geboren met soms een vage ghost marking en roze voetzooltjes. Deze voetzooltjes kleuren naar mate het kitten ouder wordt naar donker bruin. Het kan een jaar of langer duren voordat de vacht volkomen op kleur is en de spots goed zichtbaar zijn. De ogen zijn blijvend blauw. Het is mijn persoonlijke theorie dat daar er bij de savannah het meest gebruik gemaakt is van de Siamees bij opbouw van het ras, men dan ook deze kleurvariant het meeste tegen komt.

Seal lynx point wordt aan geduid met cs / cs = dus 2 x Siamees gen.

                                         De seal sepia.

Dit is de donkerste sneeuw variant en heeft twee copy's van het burmees gen.
Deze kan zowel groene als gouden ogen hebben. Deze soort zul je denk niet snel tegenkomen bij de savannah, zo ja zou deze volgens mij meer op de zilver lijken, lichte ondergrond met donkere spots. Zou niet verkeerd zijn toch? Het gen is afkomstig zoals gezegd van de burmees welke beduidend kleinere oren heeft. Dit ziet men graag bij de Bengaal maar niet bij de savannah.

Seal sepia wordt aan geduid met cb / cb = dus 2 x Burmees gen.

                                         De seal Mink.

Deze zit qua kleur tussen beide vorige in, heeft blauw/groene oftewel aqua kleurige ogen.
Deze heeft een Siamees en een Burmees gen.
Ook deze soort zul je vanwege het burmees gen niet zo vaak zien bij de savannah hoewel het wel mogelijk is. Een voorbeeld, een van de ouders is een Bengaal en drager van het burmese snow gen, dit komt bij bengalen tenslotte vaker voor, ook wanneer je dit niet ziet in de stamboom. De andere ouder is een savannah en drager van het Siamese snow gen. Wanneer hier uit een snow kitten geboren wordt krijg je dus een meng kleur de seal Mink.

Seal Mink wordt dus aan geduid met cs / cb

Al deze verschillende sneeuw genen zijn recessief , je hebt dus echt van beide ouders het sneeuw gen nodig om een sneeuw savannah te krijgen.