De Serval
We gaan hier niet schrijven over waar en hoe de serval in het wild leeft, deze informatie is ruimschoots op het internet te vinden. We gaan het hier hebben over de in gevangenschap gefokte serval.
Servals worden van jongs af aan in huis grootgebracht liefst tussen andere huisdieren. In eerste instantie is dit met de fles rond week 4, bij sommige iets later wordt dit aangevuld met vlees. Het liefst gebruiken we hiervoor de complete diepvries vlees rollen maar ook de kip variant wordt veel gebruikt. In het begin maken we hier nog een papje van met de melk en langzaam wordt het gebruik van de melk steeds minder en voegen we ook vitamines en mineralen aan de voeding toe. Een serval heeft een grote behoefte aan calcium ( van alle zoogdieren heeft de serval hier het meeste van nodig). Naarmate hij ouder wordt zal hij ook andere soorten vers vlees en prooidieren gaan eten waaruit hij meer calcium uit kan halen. Een serval eet dus geen regular kattenvoer.
De serval is een eenkennig dier en dus zeer zeker geen allemansvriend. In huis opgroeiend met veel contact met zowel verschillende mensen als dieren maakt hem heel sociaal. Sociaal voor een serval, wat wil ik daar mee zeggen? Een serval is van nature een wild dier en naarmate hij ouder wordt zal hij ondanks onze opvoeding toch op zijn minst een aantal van deze oorspronkelijke gedragingen gaan vertonen. Gebruikte hij eerder zo netjes de kattenbak kan hij later ook af en toe zomaar poepen op een plekje ergens in je huis. En dan hebben we meestal het geluk dat door zijn voeding dit vrij droog, stevig en niet echt stinkend is. Groter probleem is het sproeien, dit gaat met behoorlijke hoeveelheden en wordt zowel door de kater als poes gedaan. Dit is normaal territoriaal gedrag. Een castratie/sterilisatie kan dit wel verminderen maar er is geen garantie dat het geheel overgaat. De beschikking tot een goed ruim buitenverblijf helpt wel doordat hij die ruimte dan vooral als zijn territorium ziet. Behalve voor zijn welzijn is de beschikking over een buitenverblijf dus ook voor zijn eigenaar noodzakelijk. Door zijn grote en zijn kracht acht ik het onverantwoord een volwassen serval samen met kleine kinderen te houden. Ook zijn eenkennigheid zorgt er meestal voor dat hij zich niet prettig voelt bij visite of drukte, wat zowel stress voor hem als voor zijn eigenaar zorgt. Daarbij is een serval heel actief speels, rent heel hard en springt heel hoog. Ook dan is dit buitenverblijf heel belangrijk.
Om teleurstellingen te voorkomen is het dus noodzakelijk dat een eventuele toekomstige serval eigenaar goed geïnformeerd is. Een serval is een geweldig leuk dier om te houden en het is ook beslist mogelijk om deze als huisdier te houden met de goede informatie/ kennis en accommodatie. Tenslotte valt een paard ook onder de categorie huisdier maar houden wij deze ook niet in huis. Het spreekt dus ook voor zich dat mensen woonachtig in een flat of appartement niet in aanmerking komen voor het houden van een serval.
Dan nog dit, het is in Nederland legaal om een serval te houden dit is in bv België en sommige andere landen niet het geval. Er zijn in Nederland nog geen wettelijke houderij-voorschriften om toch een goede richtlijn te hebben hoe op de juiste manier een serval te houden, verwijzen wij naar de Duitse houderij-voorschriften.