Voeding

Over kattenvoer zijn de meningen heel verschillend en het is ook niet makkelijk. Er zijn zo veel verschillende soorten en merken, vaak is het toch een kwestie van zelf uit proberen.

Dan heb je nog droogvoer, natvoer en versvoer. Hier gebruikte we tot voor kort altijd een combinatie van droge brok en blikvoer, maar met de komst van de Savannahs welke aan rauw vlees gewend waren, zijn we ons hier toch meer in gaan verdiepen.

Het is een feit dat de Bengaal en de Savannah nog dichter bij de natuur en wilde kat staan dan de meeste andere rassen en zeg nou zelf, wanneer zie je in de natuur een kat een blikje open maken of kant en klare brokken eten. Het is natuurlijk wel makkelijk maar daardoor nog niet per definitie beter. Wij hebben een huis tuin en keuken kat (HTK) gehad die aan was komen lopen, hij had zich in de wijde wereld blijkbaar goed kunnen redden en eenmaal bij ons bleef die natuur intact. Hij kwam dan ook regelmatig aan met een konijn, muis, mol of vogel en soms zelfs een wezeltje. Deze kat was nooit ziek, had nooit last van diarree en dronk maar weinig water. Met katten die binnen of in een afgesloten tuin leven is dit een stuk lastiger. Wanneer je rauw wilt voeren wordt dit meestal wel gecombineerd met droge brok welke dan ook altijd beschikbaar zijn. Je zal ook gevarieerd moeten voeren, zowel vlees als botten. Het is een fabeltje dat botten gevaarlijk zouden zijn vanwege splinters, dat geldt alleen voor gekookte botten. Wanneer je goed gevarieerd rauw voert zal je in principe geen aanvullende voedingen-supplementen hoeven geven daarbij halen ze deze ook uit een kwalitatief goede brok. Er zijn voldoende van deze supplementen op de markt maar je moet goed weten wat je doet omdat je anders toch een risico loopt het tegen over gestelde te bereiken. Zoals gezegd het is lang niet altijd makkelijk en er is een veelvoud van informatie te vinden over dit onderwerp op het internet. B.v www.biomentor.org/versvoerkat en www.voernatuurlijk.nl.

Hier krijg ik helaas niet alle katten aan het rauw voer en ze kunnen ook niet allemaal het zelfde verdragen, daarom voeren wij zowel vers, blik als brokken.

Wanneer u besluit over te willen gaan op rauw voeren.

Een volwassen kat eet ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht per dag. Voor een kat van 3 kilo is dit dus 60 gram. Voor een op groeiend dier is dit 3 tot 4 %. dit zijn maar richtlijnen u moet voeren op gevoel, een actieve kat zal iets meer nodig hebben.

Wanneer je omschakelt naar vers voer kan je kat even aan de diarree raken, dit is normaal en gaat waarschijnlijk snel weer over, het spijsvertering systeem moet anders gaan werken, zo wordt b.v het maagzuur zuurder waardoor het meerdere verschillende zaken beter kan verteren. De verandering is meestal te merken na 2 weken voeren met volledig vers vlees.

Geeft de omschakeling problemen kun je er voor kiezen de eerste tijd iets gekookt water over het vlees te gieten. Wanneer de omschakeling succesvol is verlopen zul je dit direct merken aan de ontlasting. Deze dient compact, weinig en nagenoeg geurloos te zijn. Het is ook belangrijk botten te geven, geschikte botten zijn zacht, dit zijn vleugels, ribben van jonge dieren, nekken, karkassen e.d. Dus eigenlijk alle botten behalve poten. Nogmaals geef alleen rauwe botten. Ook wordt wel eens het advies gegeven het vlees eerst te bevriezen dit zou eventueel aanwezige parasieten vernietigen en is in ieder geval ook handig om porties te maken, vers vlees moet tenslotte vers blijven, te grote porties moeten te lang bewaard blijven. Probeer in ieder geval 4 verschillende soorten vlees te geven omdat elke soort zijn eigen voedingswaarde heeft en je op die manier niet eenzijdig voert. De meest natuurlijke verhouding is 60 tot 70 % spiervlees 15% orgaanvlees 15% bot. Eventueel aangevuld met af en toe wat vis.
Spiervlees is alles waar geen orgaanvlees in zit zoals runderlappen, kipfilet en vlees wat aan botten zit zoals vleugels, nekken en ribben.

Er is voldoende keus om rauw te kunnen voeren, denk aan kip, konijn, kalkoen, parelhoender, haas, rund, lam en ook ratten, muizen en eendagskuikens kunnen bij de dierenwinkel gekocht worden. Ook is er bij de betere dierenspeciaalzaak kant en klaar rauw ingevroren voer, meestal in de vorm van een worst verkrijgbaar. Een hele bekende hierin is Carnibest, maar er zijn vele merken, helaas niet overal heel makkelijk verkrijgbaar. Zelf kopen wij in bij Animal food expres en wel hun eigen merk. Vooral een serval wil nog al eens kieskeurig zijn en eenmaal gewend aan een soort moeilijk een andere eten. Wij beginnen bij de kittens met kiezenbrink mix Sensitive, dit is al een compleet voer met diverse vleessoorten in één rol. Je hoeft dus niet af te wisselen om alles te geven wat ze nodig hebben. Wel adviseren wij ook een voeding supplement. Ook deze geven wij van Kiezenbrink en vooral omdat een serval veel calcium nodig heeft, geven wij de plus calcium variant. Bij de rollen sensitive zou alleen een klein beetje calcium ook volstaan maar vooral jonge dieren eten nog niet echt goed bot en wanneer er inplaats van de rollen zelf vlees gegeven wordt is dit supplement zeker nodig.