Kittens flessen

Voeding kittens:

De kittens krijgen per 2-3-4 uur een voeding via de fles toegediend, afhankelijk van het gewicht van het kitten.

Wij nemen het gewicht van het kitten en de schatting betreffende de leeftijd en van daaruit bepalen wij de hoeveelheid voeding. Bijvoorbeeld: een kitten van 4 weken (28 dagen) kan zwaar ondervoed zijn en hierdoor maar 201 gram wegen. Wij zullen het kitten dan voeden naar het schema van 200 gram. Ook houden wij dan iedere 2 uur aan zodat het kitten geleidelijk kan groeien en voldoende voeding per 24 uur binnen krijgt.

Het kitten wordt nauw in de gaten gehouden, zodat het kitten zich niet over drinkt en het buikje niet strak staat van de (over)voeding. Deze hoeveelheid wordt met iedere voeding opnieuw bijgewerkt en in het begin zal het kitten iedere 2 uur voeding krijgen en dit wordt langzaam met hoeveelheden cc en tijd tussen de voedingen opgebouwd. Ook dit doen wij via het schema van de gewichten en voedingen.

Een kitten kan zich OVER drinken. Dat wil zeggen dat er geen stop op het drinken zit en en ze zich zo vol kunnen drinken dat dit problemen gaat geven. Is een kitten na een voeding nog steeds onrustig en huilerig dan kun je eventueel nog wat extra voeding geven, maar let goed op de spanning van het buikje. Deze mag niet hard aanvoelen, maar wel gevuld en toch soepel.

Voedingsschema flessenkittens:

Hieronder een tabel van de hoeveelheid voeding/uren. DAG EN NACHT!

Voedingstabel per 24 uur betreffende de hoeveelheden en hoe vaak geven.

 • 50 gram            iedere 2 uur 1,25 ml / cc kunstmelk
 • 75 gram            iedere 2 uur 1,75 ml / cc kunstmelk
 • 100 gram          iedere 2 uur 2 a 2,5 ml / cc kunstmelk
 • 125 gram          iedere 2 uur 2,5 tot 3 ml / cc kunstmelk
 • 150 gram          iedere 2 uur 3,5 tot 4 ml / cc kunstmelk
 • 175 gram          iedere 2 uur 4 tot 4,5 ml / cc kunstmelk
 • 200 gram          iedere 2 uur 5 ml / cc kunstmelk/

Overzicht in grotere lijnen. Houd betreffende de grammen het aantal cc goed aan:

 • 100-200 gr. Om de 2 uur: 2,5 tot 5  ml / cc met een maximum van 60 ml/ cc per 24 uur
 • 200-300 gr. Om de 2-3 uur:  5 tot 12.5 ml / cc met een max. van 120 ml / cc per 24 uur
 • 300-360 gr. Om de 3 uur:  12,5 tot 15 ml /cc met een max. van 120 ml / cc per 24 uur
 • 360-500 gr. Om de 4 uur:  15 tot 30 ml / cc met een max. van 200 ml / cc per 24 uur.
 • 500-750 gr. Om de 5 uur:  20 tot 35 a 40  ml / cc per keer.

Het kitten stopt op deze leeftijd zelf als het vol zit.

Dit zijn richtlijnen en dit kan soms wat afwijken van het schema. Het ene kitten drinkt vaker, maar minder.

Andere kittens drinken meer, maar minder vaak. Vanaf 5 a 6 weken wordt het kitten langzaam aan overgezet op vaste voeding als het kitten hier aan toe is. Sommige kittens willen de fles nog met  tot 6-7-8 wkn oud maar eten wel al iets zelf. Een kitten word vanzelf zelfstandig dus dwing het kitten hier alsjeblieft niet toe. Een dagje geen eten geven, zal het kitten echt niet laten inzien dat het zelf moet eten. We hebben kittens gehad die pas met 9 wkn iets zelf begonnen te eten. Ze zullen uiteindelijk de fles gaan weigeren als ze goed zelfstandig zijn. Weeg altijd per 24 uur om te voorkomen dat men er vanuit gaat dat het kitten zelfstandig genoeg binnen krijgt en dit niet het geval is.

DIT SCHEMA IS GEBASEERD OP DE ROYAL CANIN, MILCODOG, FARMFOOD EN DE KMR MELK. Helaas staat de juiste hoeveelheid voedingen en aantal cc’s niet op de verpakkingen van bovenstaande merken. Dit betreuren wij enorm want het zijn goede voedingen en daarbij hoort een goed voedingsschema. De fabrikanten zijn hier op geattendeerd maar willen de gebruiksaanwijzing NIET veranderen. Houd u alstublieft bovenstaande voedingsschema aan voor het juist grootbrengen van een kitten.

Bij kunstmelk ziet men vaak ook obstipatie (op de KMR na). Om te voorkomen dat een kitten verstopt gaat zitten, kunt u de melk voor 1/3 aanmengen met koffie ROOM. Geen koffiemelk maar koffie ROOM.

Bijvoorbeeld: Een kitten van 200 gram mag 5 cc hebben aan voeding. Dan geven wij 1,5 ml/ cc room en 3,5 cc/ml kunstmelk.

LET OP: CC IS GELIJK AAN ML

Kitten hydration

Zwakke (slappe) kittens die binnen komen worden in de couveuse eerst op temperatuur gebracht. Om te voorkomen dat het kitten een hypoglycemie krijgt, geven wij het kitten electrolyten (rehydration), te verkrijgen bij de dierenarts (Royal Canin)  Glucose geeft energie, helpt bij het verbrandingsproces en zorgt dat de spieren weer kracht krijgen en het lichaam weer energie krijgt. Geef nooit te veel glucose want dit kan schade veroorzaken aan de lever en nieren. Een zakje bevat 29 gram en dit word normaal klaar gemaakt met 500 ml water dat 50 graden is. Wij maken deze rehydration aan bij diarree (1 theelepel poeder op 17 theelepels heet water en bij een hypoglycemie 1 op 7). Rehydration moet binnen 24 uur opgemaakt zijn. Als u 500 ml aanmaakt, gaat dit nooit op met 1 of 2 kittens. Laten afkoelen en u kunt dit aan het kitten geven. 24 uur houdbaar.

De eerste 24 uur krijgen jonge zoogdieren een elektrolytenoplossing om het lichaam van voldoende vocht te voorzien. Het helpt ook de darmen bij de overgang van moedermelk naar andere melk. Veel jonge dieren vinden de smaak erg lekker en hierdoor wennen ze ook aan het drinken uit een spuitje.

In plaats van alleen kittenmelk te gebruiken, kun je ook Col-o-Cat en Rehydration aan de melk toevoegen.

Dan bevat de melk extra voedingsstoffen en afweerstoffen.

Hiermee maak je de melk als volgt:

1 gram Rehydration Elektrolytenmix aanmaken met 25 ml gekookt water. (1 maatlepel van 10ml = ongeveer 6 gram Rehydration)
Het water mag niet warmer dan 50 graden zijn, aangemaakte Rehydration Elektrolytenmix kunt u het 24 uur bewaren.

Kittenvoeding: 1 afgestreken maatlepel Milcodog, Royal Canin of KMR aanmaken met 2 maatlepels aangemaakte Rehydration Elektrolytenmix.
(Meer melk nodig? Neem van beide het dubbele of driedubbele als je meer melk nodig hebt)

Laat na het aanmaken de aangemaakte voeding met Rehydration Elektrolytenmix afkoelen tot ca. 35 graden.

1 afgestreken theelepel Col-O-Cat aanmaken met 5 afgestreken theelepels aangemaakte kittenvoeding met Rehydration Elektrolytenmix.

Alleen Col-o-Cat met kittenmelk mengen
Dat werkt bijna hetzelfde. Neem 1 afgestreken maatlepel kittenmelk met 2 maatlepels warm water. (Meer melk nodig? Neem van alles het dubbele of driedubbele)
Laat het afkoelen tot 35 graden.

1 afgestreken theelepel Col-o-Cat aanmaken met 5 afgestreken theelepels van de aangemaakte kittenmelk.