Snow of melanistic

Soms kom je zo in eens iets tegen waardoor je denkt daar wil ik eens induiken. Voor mij was dat de geboorte van een nestje Savannahs bij een bevriende Cattery. Tussen vier black tabby spotted zat zomaar een snow savannah. Dit is iets wat nog niet zo veel voor komt, ik zeg bewust nog niet zo veel omdat ik verwacht dat dit nog wel anders wordt. Ik zal daar later verder op in gaan.

De meeste Savannahs zijn spotted op een koel grijze of warme goud kleur.

Er zijn ook zwarte Savannahs maar ook deze zie je veel minder ondanks dat deze in tegenstelling tot snow wel erkend zijn. Waarom dit zo is is mij een raadsel, beide soorten hebben hun kleur of beter gezegd hun geen kleur te danken aan de Siamees of Oosters korthaar deze behoren tot dezelfde rasgroep, een oosters korthaar is in principe een Siamees.

Snow zou niet erkend zijn omdat dit geen kleur is, een beetje vreemd argument daar zwart ook geen kleur is. Men zegt wel dat de zwarte Savannah afstamt van de zwarte Serval maar wanneer je de stamboom van zo’n zwarte of melanistische Savannah uitpluist kom je wel heel vaak Siamees of Oosters korthaar tegen.

We weten allemaal dat de Savannah is ontstaan dankzij de serval en………juist daar zit het nu net in.

In het begin werd er behalve de gewone huiskat ook gebruik gemaakt van de Bengaal, de Serengeti, de Maine-Coon, Oosters korthaar waaronder Siamezen en Burmezen, Egyptische Mau en Ocicat. Deze rassen mogen sinds 2012 niet meer gebruikt worden voor
Savannahs.

Daar de zwarte soort erkend is, hoor je daar niets over maar wanneer er een witte wordt geboren zegt men al snel dat komt van de Bengaal, daar fokt men op sneeuw, maar dat is toch iets te makkelijk gezegd naar mijn idee.

Waar komt sneeuw nu eigenlijk vandaan? Een sneeuw Bengaal of Savannah heeft 2 genen voor de sneeuw kleur, een black tabby sneeuw drager heeft een gen voor sneeuw. Er is een lynx gen afkomstig van de Siamees en een Sepia gen afkomstig van een Burmees. Afhankelijk van de combinatie waarin die twee in een kat terecht komen levert dat drie sneeuw varianten op:

  •  twee lynx genen> seal lynx—— blauwe ogen
  • twee sepia genen> seal sepia— goud/bruine ogen
  • een lynx en een sepia gen> seal mink– blauwe of groene ogen

Waarom zou deze variant bij de Savannah van de Bengaal komen, wanneer men duidelijk kan zien hoe vaak er gebruik wordt gemaakt van Siamees en Oosters korthaar, rassen waarmee gekruist mag worden binnen het Savannah ras!

Dan nog zoals gezegd werd er ook wel gebruik gemaakt van de Ocicat, wat is nu een Ocicat? Een kruising tussen een Siamees en een Abbesijn de nakomeling daarvan weer gekruist met een Siamees, dat leverde de eerste gevlekte Ocicat op. Later werden deze ook wel weer gekruist met de Egyptische Mau, de enige raskat met natuurlijke spotten welke al bij de geboorte duidelijk zichtbaar zijn. Dan nog de nu ook voor gebruik verboden Serengeti een kruising tussen Bengaal en Oosters korthaar, dus ook Siamees.  En natuurlijk is het nodig bij de ontwikkeling van een nieuw ras, maar er schuilt ook een gevaar in.

Het gaat bij de Savannah om de algehele uitstraling welke zo veel mogelijk op de serval moet lijken, te veel invloed van de Oosters korthaar ziet men helaas heel vaak op een negatieve manier terug en dan doel ik vooral op te lange staarten en oren die dan wel groot zijn maar niet goed van vorm en zeker niet van houding, te ver uit elkaar geplaatst en ook ogen die toch net iets te schuin staan.

Wanneer men sneeuw Bengalen wil fokken wordt er bewust onderzoek gedaan naar deze genen en verdient het ook de voorkeur te fokken uit twee sneeuw Bengalen, omdat je anders net zo als het voorbeeld van het nestje Savannahs, een nest krijgt met zowel sneeuw als je geluk hebt maar vooral waarschijnlijk brown of black tabby spotted omdat dit gen nu eenmaal sterker is.
Hoe logisch is het nu nog te zeggen snow komt van de Bengaal, logischer te zeggen zowel black als snow komt van de Oosters korthaar, de rasgroep waaronder ook de Siamees en Burmees vallen.

En dat daar bij de Bengalen bewust gebruik van is gemaakt, terwijl het bij de Savannah niet gewenst of erkend is. Toch is het mijn idee dat ook dit met de tijd nog wel eens zou kunnen veranderen.

Deze bewuste genen kunnen heel lang in een lijn mee liften voor dat ze tot uiting komen en hoe verder er door gefokt wordt met de Savannah hoe vaker er ook zo’n snow Savannah op zal duiken. Nog niet zo heel lang geleden werd de Savannah nog helemaal niet erkend en langzaam komen we steeds een stapje verder.

En mijn mening betreffende de sneeuw Savannah, ik vind ze mooi en van mij mogen ze net als de zwarte erkend worden. Alleen door te zeggen het hoort niet bij de Serval.

Hoe vaak ziet men een zwarte, een smoke of een koel grijze Serval? Of beter gezegd hoe vaak maakt men ook echt gebruik van de zwarte Serval om een zwarte Savannah te verkrijgen?

Goed een sneeuw Serval komt niet voor, voor zover mij bekend maar dat geld naar mijn weten ook voor de ALC, oorsprong van de Bengaal. Naar mijn idee is men gewoon nog niet zo ver bij de Savannah!

Net zoals bij de Bengaal de zilver variant nog niet erkend wordt, ook hier zeg ik nog niet. In tegenstelling tot de snow Savannah wordt hier bewust op gefokt en we zien ze dan ook steeds vaker.

Er zijn Savannahs welke hun stamboom gevuld hebben met 5 generaties puur Savannah, ik heb ze nog niet veel gezien en het zal ook nog wel even duren voor dit het geval is. Ik heb meer stambomen gezien waar nog niet zo ver terug echt ook nog wel Bengalen en Serengeti voorkomen het levert een N op de stamboom op, zelfs in Amerika heb ik ze nog wel gezien. Ook lijnteelt zo als bijvoorbeeld neef x tante of halfbroer x halfzus komt nog regelmatig voor binnen de Savannahs.

De herkomst van de Snow Savannah.

Gezien de steeds groter wordende belangstelling voor de snow Savannah wil ik proberen een zo duidelijk mogelijke uitleg te geven.

Tot nu toe komt er eigenlijk naar mijn weten maar een soort snow Savannah voor, de seal lynx. Op zich heel logisch, toch zouden we ook een andere soort tegen kunnen komen, laten we beginnen bij het begin.

Iedere kat beschikt over twee genen met een kleur, er komen twee soorten sneeuw genen voor, namelijk: Seal lynx en Seal sepia. In verschillende combinaties geeft dat drie kleur variaties. Seal Mink is de mengkleur van de seal lynx en de seal sepia.

Waar komen deze benamingen nu vandaan?

De seal lynx(point)

Dit is de lichtst gekleurde variatie van de drie en heeft twee copy’s van het Siamese gen. Ze worden wit geboren met soms een vage ghost marking en roze voetzooltjes. Deze voetzooltjes kleuren naar mate het kitten ouder wordt naar donker bruin. Het kan een jaar of langer duren voordat de vacht volkomen op kleur is en de spots goed zichtbaar zijn. De ogen zijn blijvend blauw. Het is mijn persoonlijke theorie dat daar er bij de Savannah het meest gebruik gemaakt is van de Siamees bij opbouw van het ras, men dan ook deze kleurvariant het meeste tegen komt.

Seal lynx point wordt aan geduid met cs / cs = dus 2 x Siamees gen.

De seal sepia.

Dit is de donkerste sneeuw variant en heeft twee copy’s van het burmees gen.

Deze kan zowel groene als gouden ogen hebben. Deze soort zul je denk niet snel tegenkomen bij de Savannah, zo ja zou deze volgens mij meer op de zilver lijken, lichte ondergrond met donkere spots. Zou niet verkeerd zijn toch? Het gen is afkomstig zoals gezegd van de burmees welke beduidend kleinere oren heeft. Dit ziet men graag bij de Bengaal maar niet bij de Savannah.

Seal sepia wordt aan geduid met cb / cb = dus 2 x Burmees gen.

De seal Mink.

Deze zit qua kleur tussen beide vorige in, heeft blauw/groene oftewel aqua kleurige ogen. Deze heeft een Siamees en een Burmees gen.

Ook deze soort zul je vanwege het burmees gen niet zo vaak zien bij de Savannah hoewel het wel mogelijk is. Een voorbeeld, een van de ouders is een Bengaal en drager van het burmese snow gen, dit komt bij Bengalen tenslotte vaker voor, ook wanneer je dit niet ziet in de stamboom. De andere ouder is een Savannah en drager van het Siamese snow gen. Wanneer hier uit een snow kitten geboren wordt krijg je dus een meng kleur de seal Mink.

Seal Mink wordt dus aan geduid met cs / cb

Al deze verschillende sneeuw genen zijn recessief , je hebt dus echt van beide ouders het sneeuw gen nodig om een sneeuw Savannah te krijgen.