Uitleg Savannah stamboom:

Registratie codes Savannah stamboom.

Op het stamboom van een Savannah staan nog al eens een aantal letters en cijfers en het is lang niet altijd makkelijk waar deze voor staan. Ik ga proberen deze zo goed mogelijk uit te leggen. Inmiddels weet bijna iedereen wel waar F1, F2 enz voor staat maar laten we beginnen bij het begin.

De savannah is dus een kruising tussen een Afrikaanse Serval en een Savannah. Deze eerste generatie is dus een F1. Wanneer men een Serval met een savannah kruist, worden de kittens aangeduid als F1 A (50 – 75 % Serval) Wanneer je een van deze nakomelingen weer kruist met een Savannah kater krijg je 2e generatie kittens F2 B (25 – 40 % Serval) F3 C is tenminste 16 % Serval  , F4 SBT tenminste 12 % en F5 SBT tenminste 10 % Serval. De meeste mannetjes zijn steriel (onvruchtbaar) tot de F5 generatie. Let op dit zijn richtlijnen van percentages, percentages zijn niet exact uit te rekenen dit kan alleen bij F1

  • A = Serval x Savannah
  • B = ouders Savannah
  • C = ouders en grootouders Savannah
  • SBT= Stamboek traditie = ouders, grootouders en overgrootouders Savannahs.

Een kitten met SBT in de stamboom moet dus minstens 3 generaties Savannahs in de stamboom hebben en het is dus onmogelijk een SBT kitten te hebben voor de 4e generatie.

A is dus ouders van verschillend ras dus niet alleen Serval x huiskat maar ook Savannah x ander ras.

Dan heb je de letter S deze staat voor Serval.
De cijfers 1 – 2 – 3 – 0 deze geven het aantal generaties aan van een ander ras of andere niet geregistreerde kat in de stamboom.

Dan heb je nog de letters P en N.
De P staat permitted outcross (geaccepteerde kruizing)
De N voor not permitted. (niet geaccepteerde kruizing)

Nu even een paar voorbeelden:

Een F1 Savannah is dus altijd. F1 A1S = eerste generatie, verschillend ras ouders, 1 generatie van Serval verwijderd.
Een F1 tot en met F3 zal dus altijd een S in de code hebben omdat men kijkt naar 3 generaties.

Wanneer je dus B3S op het stamboom ziet staan betekend dit. Ouders Savannah 3 generaties van de Serval verwijderd.
Tot nu toe is het nog redelijk duidelijk, maar wat betekend nu b.v A0N.
A staat voor 2 rassen. De 0 en de N staan samen voor: geen onbekende of niet toegestane uitkruisingen in de laatste 3 generaties.
Aangezien je twee rassen hebt kan het in dit geval niet anders zijn, dan dat er een toegestane uitkruising heeft plaats gevonden. Dit kan dus alleen een F4 of nog latere generatie zijn, er komt geen S meer voor.
En nog een B0P. De B = 1 ouder was A. 0= geen niet geregistreerde of onbekende katten in 3 generaties. De P staat voor alleen toegestane uitkruisingen.

Om het nog iets moeilijker te maken, we hebben een kater met de stamboomcode:
B3P en een poes met de code B0N, wat worden dan de kittens?

Om te beginnen hebben beide ouders B het kitten wordt dus C
De kater heeft al 3P dus 3 generaties na toegestane uitkruising
De poes heeft een niet toegestane uitkruising in de vorige generaties maar de 0 zegt dat dit al meer dan 3 generaties geleden is.
De kittens zouden dus C0P worden. Wat in principe dus STB is.

Nu is het zo dat deze codes alleen gebruikt worden door de Tica. Bij de andere verenigingen wordt het vaak wat simpeler gesteld. Alle Savannahs waar de N in voor komt krijgen een afstammingsbewijs en alle Savannahs met ten minste 3 generaties P of enkel Savannah x Savannah krijgen een stamboom.
Een afstammingsbewijs is dus precies het zelfde als een stamboom NFoundation.
Omdat nog zoveel Savannahs uit Amerika komen met bijbehorend stamboom is het bij sommige verenigingen, wanneer men dat wil, nog tot eind 2012 mogelijk te kiezen voor een stamboom met de vermelding NFoundation hierna worden dit afstammingsbewijzen.
Wanneer u dus op uw stamboom alleen Savannah of de code SAV ziet staan betekend dit dus dat u een STB Savannah heeft.

Dit laatste is het streven binnen het Savannah ras en ondanks de vele mooie woorden van sommige Savannah Fokkers komt zo’n N outcross nog zeer vaak voor, het is soms de enige manier om kleur of vachtpatroon te verbeteren. Het gevolg hiervan is dat men terug kan vallen van b.v een C0P naar een A1N en zo opnieuw van afstammingsbewijs naar stamboom moet werken. In Amerika zegt men zelfs dat dit een voor Fokkers geaccepteerde manier is om het ras te verbeteren.

Dan nog, hoe wordt de F generatie berekend voor de kittens.
Hierbij wordt altijd uitgegaan van de ouder welke het dichts bij de Serval staat.
Voorbeeld: F1 x F6 wordt F2
F5 x F2 wordt F3

Het maakt dus niet uit welke ouder het dichts bij de Serval staat.

Vanaf 2012 is het niet meer toegestaan om andere rassen te kruisen met Savannahs, op uitzondering van de serval.

Rest mij nog te zeggen dat ik deze materie over het algemeen moeilijk maar interessant vond en ik hoop dan ook dat ik het op deze manier iets duidelijker heb kunnen maken.

U kunt ook een kijkje nemen op deze site (Engels):